Sådan renser vi spildevandet
Renseanlæg og spildevandsrensning
Vejle Spildevand har flere renseanlæg, som hver år tilsammen renser 15-18 mio. m³ spildevand. På vores anlæg samler vi spildevandet fra Vejle Kommunes borgere og de virksomheder, der ikke har eget renseanlæg. Her renser vi vandet. Det vil sige, at vi nedbryder og fjerner forurenende stoffer, så de ikke belaster miljøet. Renseprocessen er både mekanisk, kemisk og biologisk.
Vores renseanlæg er opført på forskellige tidspunkter og er derfor forskellige. Det største hedder Vejle Renseanlæg, som også er vores besøgsrenseanlæg. Gennemgangen beskriver derfor renseprocessen på Vejle Renseanlæg, som årligt renser ca. 10 mio. m3 spildevand. Det er dimensioneret til 170.000 PE. 1 PE er den mængde spildevand, som én person bidrager med dagligt.
SPILDEVANDETS REJSE STARTER HOS DIG
Når du går i bad eller bruger toilettet, starter et stort stykke arbejde for at sikre, at vandet, der i sidste ende bliver ledt ud i Vejle Fjord, er så rent, at fisk og planter ikke bliver berørt, og at vi kan bade i vandet.
Når vandet ryger i dit afløb og videre i kloakken, pumpes det til renseanlægget via en af vores i alt 400 pumpestationer. Pumpestationer hjælper os med at transportere spildevandet over længere afstande. For at få spildevandet frem er der en svag nedadgående hældning på alle kloakrør. På pumpestationerne bliver spildevandet pumpet et niveau op igen, så det kan fortsætte turen til renseanlægget.
I dag er mange kloakker separerede. Det betyder, at regnvand og spildevand ender i hvert sit system for at undgå, at kloakvand løber over og forurener naturen. Regnvandet løber direkte i fjorden, mens spildevandet først skal en tur forbi renseanlægget.
1. Mekanisk rensning
2. Kemisk rensning
3. Biologisk rensning
4. Efterklaring og udledning
5. Slambehandling og energiproduktion
6. Hvad kan jeg selv gøre for at lette rensningen af mit spildevand?
- Skyl ikke vådservietter, bind, vatpinde mv. ud i toilettet
- Hæld ikke maling, terpentin eller andre skadelige stoffer ud i vask, toilet eller afløb
- Hæld aldrig fedt i køkkenvasken – brug affaldsposen i stedet
- Rens dine vandlåse, gulvafløb og tagrender med jævne mellemrum
- Rens sandfanget i nedløbsbrønden og ved tagnedløbet mindst en gang om året