Vores historie
Fra beskæftigelsesprojekt til moderne energiproducent: Kloakeringen og rensning af spildevand i Vejle har udviklet sig voldsomt siden 1800-tallet. Kom med på en række nedslag i vores historie.
1800-tallet: Sundhedsfare
Spildevandet blev ledt urenset ud i vandløb og Vejle Fjord - eller blev spredt på marker og bag husene - ofte nær drikkevandsbrønden. Spildevandet udgjorde en stor sundhedsfare, og mange byer blev hærget af epidemier både i Danmark og i Europa.
Starten af 1900-tallet: De første kloakker
De første kloakker blev etableret i starten af 1900-tallet. Efter 1920 kom der nye 'træk-og-slip-wc'er, hvor vand skyllede kummen ren. Kloakkerne ledte spildevandet direkte til nærmeste vandløb eller fjorden.
1930'erne: Beskæftigelsesprojekter sættes i gang
Der er høj arbejdsløshed, og forskellige beskæftigelsesprojekter bliver sat i gang for at lave ny kloakering. Spildevandet skal væk fra byen, men det ledes stadig urenset ud i vandløb og fjorden.
1940'erne: Vejle Renseanlæg bygges
I 1943 begyndte byggeriet af det første renseanlæg i Vejle. I første omgang også som et beskæftigelsesprojekt. Spildevandet blev renset i meget begrænset omgang.
Mangel på cement forsinkede byggeriet, der strakte sig til slutningen af 1940'erne. En del af byggeriet står stadig og bruges til rensningen af spildevandet.
1960-70'erne: Krav til bedre rensning
I slutningen af 1960'erne kom de første krav om rensning af spildevandet. Renseanlægget blev gradvist udvidet og forbedret, bl.a. med biologisk rensning.
I dag: Energiproducent
I dag udnytter vi energien fra spildevandet til at producere el og varme - det sker via vores biogasproduktion. Vi har også investeret i solceller på taget af vores administrationsbygning og ved flere af vores renseanlæg.