I Vejle Spildevand er de bevidste om, at de har et ansvar for at uddanne faglærte medarbejdere. Derfor tager de gerne unge i praktik og inviterer på virksomhedsbesøg, har adopteret en skoleklasse, sørger for, at eleverne får en god, varieret oplæring - og har netop budt velkommen til en ny elev.
Det er kun tre år siden, at den første automatikteknikerelev startede i Vejle Spildevand. Siden fulgte en teknisk designerelev, en ingeniørpraktikant og nu har Vejle Spildevand ansat endnu en automatikteknikerelev. Vejle Spildevand blev i 2019 godkendt som elevplads for automatikteknikere og ansatte i 2020 Kristian Korsgaard som virksomhedens første elev. Tiden flyver og allerede 1. september kan Kristian Korsgaard kalde sig automatiktekniker.
Lærepladserne hænger dog ikke på træerne. Ifølge seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet manglede 9.023 elever i april 2023 en læreplads. Ligesom de fleste andre arbejdspladser, der har erhvervsuddannede medarbejdere ansat, er Vejle Spildevand omfattet af AUB-ordningen. AUB (arbejdsgivernes uddannelsesbidrag) har til formål at skaffe flere praktikpladser og sætter måltal for, hvor mange elever hver enkelt virksomhed skal ansætte. Måltallet afhænger bl.a. af, hvor mange faglærte medarbejdere der er ansat i virksomheden, og hvor stor manglen på faglærte i de enkelte faggrupper vil være i fremtiden.
- Vores mål er i gennemsnit at have to elever, siger Svend Erik Nielsen, der er bestyrelsesformand i Vejle Spildevand, og tilføjer:
- Vi har alle et ansvar for at uddanne fremtidens faglærte arbejdskraft. Det ansvar vil vi gerne tage ved at have elever og praktikanter.
Og i Vejle Spildevand har de været glade for at have Kristian Korsgaard med om bord og derfor også valgt at ansætte en ny elev:
- Som spildevandsselskab kan vi tilbyde vores elever en bred uddannelse. Kristian Korsgaard har både haft mulighed for at beskæftige sig med meget forskelligt udstyr, og opgaverne har været af både mekanisk og el-teknisk karakter. Vi har haft stor gavn af hans lærevillighed, og han indgik ret hurtigt i den daglige drift, siger Claus Christensen, driftschef i Vejle Spildevand, der plejer at sige, at kan og vil man, så får man også et stort ansvar.
Det kan Kristian Korsgaard nikke genkendende til. Han har været glad for elevtiden, de mange forskellige og selvstændige opgaver - og ikke mindst det gode kollegaskab i virksomheden.
Kristian Korsgaards arvtager er allerede fundet. 1. august havde 19-årige Benjamin Nielsen første arbejdsdag i Vejle Spildevand. Og for Benjamin Nielsen er det lidt af en drengedrøm, som er gået i opfyldelse. Siden et virksomhedsbesøg på Vejle Renseanlæg har Benjamin Nielsen ønsket at vende tilbage. Mens pigerne fra klassen holdt sig for næsen, var Benjamin Nielsen opslugt og fascineret af arbejdet på renseanlægget. Derfor søgte han målrettet efter en praktikplads hos Vejle Spildevand, da han havde afsluttet sit hovedforløb. Med til historien hører, at han er flyttet helt fra København til Vejle for at få sin uddannelse.
Netop virksomhedsbesøg og praktikophold er vigtige for Vejle Spildevand:
- Der er ikke ret mange, der ved, hvad vi går og laver i det daglige, og at vores arbejdsfelt spænder så bredt, som det gør. Vi er derfor nødt til at fortælle de unge, at der er mange spændende muligheder i en virksomhed som vores, hvis vi fortsat vil kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Claus Christensen.