Værn om din toiletkumme og brug den kun til tis, afføring og papir. Alt andet skal i skraldespanden. Det er meldingen fra Vejle Spildevand, der benytter FN's internationale toiletdag 19. november til at sætte fokus på vores toiletvaner.
Hver dansker skyller 3-9 liter vand ud i toilettet 5 gange om dagen. Det bliver til 1 million toiletskyl i timen. Vandet – og det andet – løber gennem kloaksystemet til et renseanlæg. Men nogle gange går det galt. Det skyldes som regel, at nogen har skyllet vådservietter, vatpinde eller andet affald ud i toilettet. Det vikler sig ind, sætter sig på tværs og skaber forstoppelser i kloakken.
- Tre til fire gange om måneden rykker vi ud med mandskab og slamsuger til en tilstoppet pumpestation for at fjerne det affald, som skulle have været i skraldespanden, men som i stedet er endt i kloakken, fortæller Claus D. Christensen, der er produktionschef i Vejle Spildevand.
Det tager typisk mellem 3-5 timer at skille og rengøre en pumpe, og hvis den skal udskiftes, koster en ny pumpe typisk fra kr. 50.000 og opad.
- Det er en træls udgift, vi kunne undgå, hvis toilettet kun blev brugt som toilet – og ikke som skraldespand, siger Claus D. Christensen.
Kloakrørene er anlagt, så spildevandet løber ned ad bakke mod renseanlægget. Der, hvor der ikke er nok hældning på rørene, må spildevandet hjælpes på vej af pumpestationer. Vejle Spildevand har 400 pumpestationer, og det er bl.a. her, affaldet kan sætte sig fast og give forstoppelse.
I hverdagen tænker vi ikke over toilettet som noget særligt. Men hvert år den 19. November er der en anledning. Der markerer FN "World Toilet Day" for at gøre opmærksom på, at over 3,5 milliarder mennesker ikke har adgang til et velfungerende toilet. Det betyder, at bakterier breder sig, og sygdomme får let ved at florere.
- Det er heldigvis langt fra virkeligheden her i Danmark, men den internationale toiletdag er en god anledning til at sætte fokus på toiletter og vores velfungerende spildevandssystem, siger Claus D. Christensen, der fortæller, at Vejle Spildevands mål er at opretholde og videreudvikle et stærkt kloaksystem, hvor vandet løber uhindret til renseanlægget og bliver renset, så det kan indgå i vandets kredsløb: Renset spildevand løber ud i fjorden, vand fra fjorden fordamper og bliver til regnskyer, regnvand siver ned i jorden og bliver til grundvand, som vi efter brug skyller ud igen.
---------------