Vi har for nyligt budt velkommen til Johnny, som skal finde det såkaldte uvedkommende vand. Det kan være spildevand, der er koblet på regnvandsrør, drænvand der er løber i spildevandsrør eller grundvand, der siver ind i utætte rør. Kort sagt: Alt vand, der ikke hører til i vores kloaksystemer.
Det gavner både miljøet og økonomien at få fundet og nedbragt uvedkommende vand – fx kan vi spare ressourcer på at pumpe og rense vand.
Vi har løbende arbejdet med at finde uvedkommende vand, men med ansættelsen af Johnny bliver der sat nyt fokus og system på opgaven.
Johnny fortæller: ”Jeg vil forsøge at opbygge strukturer og rammer for, hvordan vi får den største miljømæssige gevinst for vores vandmiljø ud af indsatsen. Vi kommer også til at anlægge et økonomisk perspektiv, så vi prioriterer de områder, hvor vi har indikationer på store mængder uvedkommende vand."
Selvom hans opgave er at være detektiv, kommer Johnny ikke til at bruge hverken lup eller tage fingeraftryk, men han vil analysere nogle af de data, som vi allerede har til rådighed. Det er fx tv-inspektioner af vores kloakrør og data fra vores pumpestationer.
Johnny uddyber om data fra pumpestationerne: ”Vi kan tæt følge med i, hvornår og hvor meget en pumpe burde køre, og hvor meget den rent faktisk pumper. Det giver et rigtigt godt billede af, om vi har noget uønsket vand, vi skal tage os af.”
Det er ikke kun data, der skal anvendes i Johnnys jagt på det uvedkommende vand. Han har også flere praktiske redskaber i sin værktøjskasse:
Både sporingsfarven og bordtennisboldene bruges til at undersøge vandets vej, og om der er rod i rørene.
Og der er nok at tage fat på. Vores brancheforening DANVA vurderer, at der er mellem 2 og 10 % af ejendommene i de separatkloakerede områder, hvor rørene er koblet forkert sammen.
Johnny er uddannet anlægsstruktør og kloakmester og kommer med en stor erfaring fra entreprenørbranchen og som underviser på struktør- og rørlæggeruddannelsen.
Velkommen til – vi glæder os til at følge jagten på det uvedkommende vand.