Vejle Spildevand har netop afsluttet monteringen af 30 nye målere på overløbsbygværker, så nu har selskabet elektronisk overvågning på alle overløb i Vejle Kommune. Det giver mere sikre data om overløb.
Elektriker Henrik Pedersen har netop monteret den sidste af 30 nye målere og dermed sætter Vejle Spildevand gang i en komplet overvågning af overløb.
Det er ikke nyt for Vejle Spildevand at måle på antallet af overløb. Det har selskabet gjort i en lang årrække.
Chef for produktion Claus Christensen forventer ikke, at data fra de nye målere kommer til at give store udsving i de tal, som selskabet hvert år indberetter til Miljøstyrelsen.
Han fortæller: ”Det er ikke vores indtryk, at de 30 overløbsbygværker har udgjort et problem ift. overløb, men med monteringen af de nye målere fuldender vi overvågningen af overløb og sikrer, at vi ikke overser noget. Vi går fra et kvalificeret estimat til sikre data.”
Tidspunktet for de nye målere er ikke tilfældigt, fordi den teknologiske udvikling har givet en ny mulighed for at opsætte målere. Tidligere var det nødvendigt, at målerne skulle tilsluttes strøm – og det krævede, at Vejle Spildevand havde en teknisk installation med strøm, som fx en pumpestation.
De nye måler bruger en teknologi, hvor enhederne kører på batteri, og derved kan de installeres på overløbsbygværker, hvor det tidligere var vanskeligt at få dem sat op.
Claus Christensen forklarer, at målerne giver flere typer af information: ”De nye målere kan vise antallet af overløb, og hvor lang tid hvert overløb varer. Målerne kan også levere andre typer af data, som giver en bedre viden om overløb”.
Andre typer af data kan være den såkaldte fortyndingsgrad, som viser, hvor meget regnvand og hvor meget spildevand overløbet indeholder. Hvis overløbet indeholder store mængder regnvand, bliver naturen mindre påvirket af et overløb.
De 30 nye målere er opsat på overløbsbygværker i forskellige områder, bl.a. Vejle, Give, Jelling og Gravens.
Et overløb er en slags nødventil for kloaksystemet. Når det regner kraftigt, kan der opstå situationer, hvor renseanlæggene og kloakkerne får tilført så meget vand på én gang, at de ikke kan følge med.
Til sådanne situationer er der lavet en slags nødventiler, kaldet overløbsbygværker, som leder spildevandet forbi renseanlægget og ud i et vandløb eller i havet. Vandet renses dog gennem et mekanisk filter, hvor de største dele som fx toiletpapir fjernes. Spildevandet er desuden fortyndet med regnvand.
I Vejle Kommune findes der 109 overløbsbygværker. Vejle Spildevand arbejder på at nedbringe antallet af overløbsbygværker ved at modernisere kloaksystemet. Arbejdet foregår bl.a. i Bredballe og Egtved. Det kan ikke løses i et snuptag, men kræver et langt sejt træk, som fortsætter i de kommende år.