I denne uge går Vejle Spildevand i gang med at udtage prøver af spildevandet, som skal hjælpe med overvågningen af covid-19. Forsyningsselskabet kommer til at udtage prøver tre gange om ugen fra renseanlæggene i Vejle, Give, Haraldskær og Brejning.
Statens Serum Institut har udvalgt fire af Vejle Spildevands renseanlæg til at deltage i overvågningen af covid-19, og i denne uge starter indsamlingen af spildevandsprøver. Covid-19-smitte kan opspores i spildevandet, inden man får symptomer, og dermed kan spildevandstestning bidrage som et tidligt varslingssystem for sundhedsmyndighederne. Statens Serum Institut iværksætter nu et større forsøg med at indsamle data fra 200 renseanlæg og pumpestationer over hele landet.
Vejle Spildevands direktør Mikael Schultz bifalder projektet: ”Vi er glade for at kunne bidrage til at overvåge covid-19 gennem spildevandsprøver og være med til at skabe mere viden.”
Han konstaterer også, at prøverne ikke kommer til at påvirke prisen på at få renset spildevandet i Vejle Kommune, fordi alle udgifter dækkes af Statens Serum Institut.
Teamkoordinator Anne Daugaard kommer til at udtage prøver af spildevandet og sikre, at de bliver behandlet korrekt. Prøverne udtages hver tirsdag, onsdag og fredag fra Vejle Spildevands fire største anlæg i Vejle, Give, Haraldskær og Brejning, og de opsamles hen over ét døgn, så prøverne er repræsentative.
Laboratoriefirmaet Eurofins afhenter prøverne og undersøger koncentrationen af covid-19 via en PCR-test, som ligner den, man kender fra testcentrene. Spildevandsprøverne kan give en pejling af hvor stor smitten er i et område eller by, men de kan ikke fortælle, hvilke personer der er smittet.
Ud over spildevandsprøverne afleverer forsyningsselskabet også en række data om nedbør, temperatur og mængden af spildevand i den pågældende periode, fordi det kan have indflydelse på prøverne.
Eurofins undersøger spildevandet for deltavarianten af covid-19, og hver uge offentliggør Statens Serum Institut data om prøverne på deres hjemmeside.
Formålet med forsøget er at indsamle data og dermed få større indsigt i covid-19-smitten. Forsøget varer til og med december i år, hvorefter det evalueres, og det besluttes, om det skal fortsætte.