I Vejle er der en lang række vandudfordringer – det blev tydeligt så sent som d. 27. september, hvor mange veje og kældre blev oversvømmet.
Vejle Spildevand spiller allerede en aktiv rolle i håndteringen af vand, og selskabet har netop besluttet at intensivere arbejdet mod overløb og andre tiltag, der mindsker miljøbelastningen.
Vejle Spildevand er sat i verden for at sørge for en sikker håndtering af vand, og nu øger selskabet sine anlægsinvesteringer for at bidrage med løsninger til de udfordringer, som vandet giver i Vejle Kommune.
Selskabet skruer op for ambitionerne i de kommende år og vil gøre endnu mere for, at vand – uanset om det er spildevand, regnvand, vandløbsvand eller grundvand - bliver håndteret på en miljømæssig forsvarlig måde.
Bestyrelsesformand Svend Erik Nielsen udtaler:
“Vi spiller allerede en aktiv rolle i at håndtere vandet i Vejle Kommune, men vi vil gerne gøre endnu mere for at løse udfordringerne. Vi intensiverer vores indsats af vandhåndteringen og støtter op om de mange initiativer som Vejle Kommune har sat eller kommer til at sætte i gang. Helt konkret så øger vi vores indsats mod overløb, vi renoverer flere gamle kloakledninger – og vi ansætter endnu en vanddetektiv til at finde det vand, som ikke hører til i kloakkerne”.
Vejle Spildevand har i en lang årrække investeret i at forbedre spildevandsrensningen og forbedre kloaksystemet, og investeringerne har en klar effekt.
Bestyrelsesformand Svend Erik Nielsen uddyber: ”Vores investeringer bærer frugt, og vi kan se, at vores miljøpåvirkning bliver mindre og mindre. Vi behandler mere og mere spildevand: I 2023 behandlede vi 20 mio. m3 spildevand på alle vores renseanlæg - det er en ny rekord. Vi har også nedbragt overløb – det største overløb er fx nedbragt fra 213.000 m3 i 2022 til 47.000 m3 i 2023.”
I starten af 2024 ansatte Vejle Spildevand en såkaldt vanddetektiv, der skal finde det vand, som ikke hører til i kloaksystemerne. Han har allerede konstateret adskillige steder, hvor en indsats er nødvendig.
Direktør Mikael Schultz forklarer: “Det har været en stor succes at ansætte en vanddetektiv. Vi har fundet fejlkoblinger, hvor regnvandsledninger er koblet på spildevandssystemet og omvendt. Vi har fundet defekte kloakledninger, og vi har opdaget drænvand, der er koblet på spildevandssystemet. Alle disse fund er med til at få det uvedkommende vand ud af vores systemer og forbedre vores kapacitet til, når der er ekstra pres på.”
Hvem der skal betale for udbedringerne, afhænger af, hvor fejlen ligger. Vejle Spildevand betaler for egne kloakker, mens udgifterne til kloakker på private grunde, betales af den enkelte husejer.
Vejle Spildevand forventer også, at der kommer en ny opgave om at afhjælpe grundvand i de kommende år. I dag er lovgivningen skruet sådan sammen, at forsyningsselskaber ikke må afhjælpe problemer med højt grundvand, men det ser ud til, at loven bliver ændret i 2025. Derfor forventer Vejle Spildevand, at der kommer en ny opgave, som selskabet skal hjælpe kommunen og grundejerne med at løse.
De øgede investeringer i kloakanlæg blev drøftet på et bestyrelsesmøde i denne uge, og en enig bestyrelse vedtog at regulere prisen for spildevandsrensning med knap 6% for 2025, så kunderne betaler 45 kr. pr. m3 vand.
Prisen træder i kraft 1. januar 2025.